Tuesday, 13 October 2015 23:18

Cetatea Halmyris

Posted by Iliuta on joi, noiembrie 6, 2008, 20:37
Acest articol a fost postat in categoria Diverse si a avut 6 Comentarii pana acum.

Locatie:
La 2 km de satul Murighiol, pe soseaua spre Dunavat, in punctul cunoscut sub numele de “Bataraia”, denumire data de ucrainieni sau  “Geneviz -Kaleh” adica Cetatea Genoveza , “Cetatea” sau “Cetatuia” gasim ruinele cetatii Halmyris. Din drumul principal, pe partea stanga veti vedea acoperisul construit pentru protectia basilicii. Paznicul Cetatii este foarte primitor si bucuros sa povesteasca vizitatorilor istoria cetatii Halmyris.

Istoria Cetatii Halmyris

Cele mai vechi dovezi ale asezarii umane de la Murighiol dateaza din mileniul I inainte de Cristos.  O veche asezare umana stabilita intr-un loc propice atat pentru hrana cat si pentru transport pe apa si resursele naturale existente in zona. Cum asezarea initiala se afla pe malul Dunarii, mai precis pe bratul sudic al Deltei, cel care este cunoscut in prezent ca Sfantu Gheorghe, erau indeplinite toate conditiile pentru un sat prosper. De fapt intreaga zona ocupata acum de Comuna Murighiol, ce ocupa intreaga peninsula a Dunavatului, cuprinsa intre bratul Sfantu Gheorghe, Delta Dunarii, Lacul Razelm si Dealurile Tulcei, zona ce avea sa fie cunoscuta mai tarziu, in antichitate ca extrema Scythiae Minoris, a avut o istorie foarte bogata.
Mediul ambient, propice dezvoltarii cetatii Halmyris ce a dainuit timp de cel putin un mileniu, a fost caracterizat de-a lungul intregii perioade, de existenta spre nord a unui segment din bratul sudic al Deltei (Sfantu Gheorghe) si dincolo de aceasta a Deltei Dunarii, a Marii Negre spre est si sud si a ultimelor ramificatii ale Dealurilor Tulcei – Bestepe (Cinci Dealuri in lb turca), spre vest.
Microzona in care s-a dezvoltat asezarea este un platou stancos natural, la +2m deasupra nivelului Dunarii, cu o inclinatie de la sud la nord, care inainta in Dunare cu 90-100m fata de linia stancii native conturata spre vest.  Linia stancii native descrie o curba accentuata spre vest, orientandu-se spre nord. Spre est de asezarea antica, stanca nativa descrie de asemnea un larg arc de cerc unindu-se cu terminatiile dealului Dunavat (64m). Spre SV se gasesc o serie de coline izolate care ating tarmurile, azi mlastinoase, ale lacului Razelm si care au primit denumirea de Dealul Cara Bair.

Cercetarile arheologice desfasurate incepand cu anul 1981 au scos la iveala o puternica cetate romana intemeiata intr-o zona cu urme de locuire din sec. VI – V si IV/III – II/I a. Chr., care a cunoscut mai multe etape in evolutia sa:
- fortificatie romana de pamant (ultimul sfert al sec. I);
- castru de piatra – sediu al vexilatiei legiunilor I Italica si XI Claudia Pia Fidelis si statie a flotei Classis Flavia Moesica (inscriptiile descoperite la Poarta de Nord mentioneaza un vicus classicorum) – inceputul sec. II – al treilea sfert al sec. III p.Chr.;
- cetate romana tarzie – al treilea sfert al sec. III – primul sfert al sec. VII p.Chr.
Cetatea romano-bizantina are o forma trapezoidala, cu o suprafata de cca 2 ha, cu 15 turnuri, trei porti si trei valuri de aparare. Principalele monumente dezvelite si, in parte, restaurate sunt: Poarta de Nord; Poarta de Nord – Vest, Poarta de vest; Thermae-le; Edificiul nr. 1; Basilica paleocrestina cu cripta martirica ce adapostea osemintele lui Epictet si Astion, crestini martirizati in cetate in timpul lui Diocletian (anul 290). Rezultatele expertizei antropologice confirma faptele mentionate in cea mai veche culegere de acte martirice („Faptele Sfintilor”) scrisa de preotul iezuit olandez Jean Bolland (1596-1664).

Ce vedem la Ruinele Halmyris

Ruinele sunt in prezent reconditionate, o parte a Portii de Nord precum si o parte a peretilor au fost refacute, se lucreaza la cripta Basilicii (dar nu se poate intra), se pot vizita Thermaele, si zonele administrative.
Structura peretilor ce pastreaza si azi dovada trecerii atator popoare peste Halmyris, diverse tipuri de constructie, materiale si tehnici folosite.
Pe langa ce vedem conteaza si ce simtim. Poti sa simti istoria, trecutul atat de indepartat si de incarcat al acestei asezari. Probabil chiar primii oameni de pe Pamant au calcat pe aici.

Poti raspunde, sau urmari de pe siteul tau.

6 Raspunsuri la “Cetatea Halmyris”

 1. 2008.11.13 23:27

  [...] Murighiol Posted by Iliuta on Thursday, November 13, 2008, 23:27 This news item was posted in Stiri category and has 0 Comments so far. Unul dintre cele mai vechi sate ale Deltei Dunarii, construit pe vatra vechii asezari Halmyris. [...]

 2. [...] dupa un mic dejun nu foarte matinal ne transferam la Murighiol si mergem sa vizitam ruinele cetatii Halmyris si lacul Saraturi [...]

 3. [...] dupa un mic dejun nu foarte matinal ne transferam la Murighiol si mergem sa vizitam ruinele cetatii Halmyris si lacul Saraturi [...]

 4. Ioana
  2010.03.25 13:32

  Eu am locuit in Murighiol pana la 6 ani si acum merg doar in vacante insa nu ma satur niciodata de peisajul de acolo. Pot sa spun ca acea zona si cetatea Halmirys sunt niste obiective turistice foarte frumoase si va recomand cu caldura vizitarea acestora  :-P :mrgreen: :lol:

 5. Cetatea Halmiris (Dobrogea)
  2010.09.30 18:56

  [...] Halmiris pe siteul Fotodelta (credit foto) GA_googleFillSlot("125gabi1"); GA_googleFillSlot("2_125"); [...]

 6. IULYK
  2010.12.14 21:05

  este f fumos la murghiol si la cetate

Raspunde

Delta Dunarii - Cazare si servicii Fatbirder's Top 1000 Birding Websites