Sunday, 5 July 2015 11:24

Chilia Veche

Posted by Iliuta on luni, noiembrie 17, 2008, 10:29
Acest articol a fost postat in categoria Diverse si a avut 106 Comentarii pana acum.

Chilia Veche este cea mai mare comuna iar satul Chilia Veche este cea mai intinsa si mai populata localitate din Delta Dunarii. Tot din aceasta comuna fac parte si  satele Tatanir si Caslita. In plus, tot in administrarea comunei se afla si Ostrovul Tataru, probabil inceputul celui mai nou sat din Delta Dunarii.

Cum se ajunge:
Pe apa: din Tulcea se intra pe canalul 36 apoi se continua drumul pe bratul Chilia pana la Chilia in port, sunt 60 de km.
Pe uscat: in Tulcea se trece cu bacul pana la Tudor Vladimirescu apoi se merge pe singurul drum, prin Pardina, pana in Chilia Veche, sunt 50 km.

Localizare:
Geografic, comuna Chilia Veche este situata pe paralela de 45 grade si 20 minute latitudine nordica si pe meridianul de 29 grade si 30 minute longitudine estica.
Situata in partea de nord a judetului Tulcea, pe grindul Chilia,o limba de pamant in sudul platformei continentele a Buceacului, si pe malul drept al bratului Chilia, Chilia Veche se invecineaza la sud cu comuna Crisan si comuna Maliuc, la sud si sud – vest cu comuna Pardina, la est cu comuna C.A. Rosetti iar la nord cu bratul Chilia (Dunarea).

Ce vedem:

Biserica din satul Chilia Veche a fost construita in 1854, cu voia Imperiului Otoman care stapanea la acea vreme gurile Dunarii si care a acceptat cererea locuitorilor care nu puteau merge in localitatea Chilia Noua, de peste Dunare, atunci cand fluviul era inghetat. Membrii comunitatii au ridicat atunci biserica de rit ortodox cu forte proprii, carand de peste Dunare nisip si piatra. Inaltimea lacasului de cult atinge 52 de metri ceea ce face ca ea sa fie a doua biserica ca inaltime din tara dupa Biserica Neagra din Brasov.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, biserica “Sfintii Voievozi” din Chilia Veche a fost si observator militar, multe dintre fisurile profunde din zidarie datand din acea vreme.
Chilia Veche mai adaposteste si Biserica Lipoveneasca cu icoane foarte vechi.
Manastirea de calugari, pe rit vechi Sf. Atanasie, aflata pe canalul Batag, la cca 5 km de satul Chilia Veche.
In apropierea Lacului Matita pot fi intalniti pelicanii din cea mai mare colonie din Europa, Rosca – Buhaiova.

Istorie:

Localitatea Chilia Veche are o vechime neprecizata deoarece nu exista documente care sa ateste exact data nasterii sale. Aici, cu circa 2500 de ani in urma, negustorii greci isi aveau comunitatea lor numita dupa unii Achilea, dupa altii Licostomo. Vechea cetate de margine de tara – Chilia – a avut in trecutul indepartat o viata infloritoare. Denumirea de Licostomo adica ”gura lupului” s-ar parea ca vine de la locul unde canalul Tataru se uneste cu bratul Chilia. Intrarea pe acest canal in port era destul de primejdioasa pentru negustorii greci si corabiile lor. Romanii au botezat-o Achilea, semn ca era o asezare destul de mare, iar pe vremea ocupatiei turcesti, localitatea purta denumirea de ESKIL-KALE. Cercetarile arheologice au relevat doi tumuli funerari in punctul ”Ciorticut” aliniament situat la sud-est de Chilia Veche. Aici pe locul numit Selesce s-au gasit lulele de lut ars, oale, cioburi de farfurii si strachini, diferite monede, gropi arse unde se depozitau cerealele si altele. Acestea dovedesc ca la inceputurile sale localitatea Chilia Veche nu se afla pe locul de azi, ci mult mai la sud pe malul canalului Chilia- Batag.
Satul este pe malul Dunarii datorita avantajelor pe care le prezinta marele fluviu.
Selesce este deci vatra veche a acestei localitati. Urmele care se observa vorbesc despre existenta pe aceste locuri a unei cetati genoveze. Se observa doar santurile de aparare a cetatii si intrarea de la bifurcatia canalului Chilia – Batag si Tataru. Fiind construita probabil din ceamur, urme ale cetatii nu se mai pastreaza datorita fenomenelor naturii.
Ca cetatea genoveza a existat vorbesc si documentele din perioada de domnie a lui Dobratici (sec. al XIV-lea) si luptele acestuia cu genovezii. Aici, in Chilia Veche – cetatea Licostomo – ii intalnim pe genovezi in anul 1359, stapanind cu garnizoanele lor, interzicand venetienilor sa participe la comertul cu grane.
Puterea comerciala deosebita de care dispune asezarea in sec al XIII-lea si in al XIV-lea ii permitea sa emita moneda proprie, cunoscuta sub numele de ,,asperi Conii argenti et spendibibes de Chilia,, – asperi de argint de Chilia, buni si cu putere de circulatie.
In a doua jumatate a sec. al XIV-lea Tara Romaneasca este in plina expansiune in Dobrogea. Mircea cel Batran (1306-1387) a stapanit tara despotului Dobratici, cucerind printre altele portul genovez Chilia (Licostomo), precum si toata regiunea de la gura Chiliei. Aceasta pentru a avea iesire la mare si pentru a feri tara de incercuirea otomana.
Pana in 1465 Chilia Veche intra in componenta statului feudal Tara Romaneasca, cand datorita asezarii sale strategice si importantei sale comerciale este cucerita de domnul Moldovei Stefan Cel Mare.
Din 1484 Chilia Veche ca si Chilia Noua au stat sub stapanirea turcilor pana in 1812 cand Chilia Noua si cu Basarabia trec sub stapanirea ruseasca. La 12 septembrie 1818 bratul Chilia devenind hotar intre rusi si turci, Chilia Veche revine in stapanire turceasca.
Prin Tratatul de la Adrianopol din 1823 rusii isi intind hotarele peste Delta pana la Tulcea. Stapanirea ruseasca asupra Chiliei Vechi dureaza pana la Tratatul de la Paris din 1856. De atunci sudul Basarabiei si Chilia Noua trec la Moldova iar Chilia Veche cade in stapanirea turcilor.
Chilia, al carei nume apare prima data in scrierile lui Constantin Porfirogenetul, a jucat un rol comercial important in tot Evul Mediu. Mircea Cel Batran, Iancu de Hunedoara, Stefan Cel Mare au acordat o atentie deosebita intaririi si apararii acestei cetati cucerita in 1484 de turci care o vor numi ESKIL KALE si care ii vor dezvolta functia piscicola (dupa cum rezulta din informatiile lui Evlia Celebi din sec. al XVII-lea).
In urma razboiului din 1877-1878 cand Romania isi cucereste independenta de stat se restabileste autoritatea statului roman asupra Dobrogei si deci si asupra Deltei Dunarii.
Dupa aceasta perioada orasul comercial de alta data seamana mai mult cu un sat, cazand intr-o paragina accentuata.
Dovezi arheologice si istorico-geografice atesta in aceasta parte a tarii noastre continuitatea elementului autohton geto-dac si romanesc, stabil si preponderent aici chiar in vremurile grele ale perioadei popoarelor migratoare si chiar in vremurile dominatiei otomane. De exemplu Cronica de la Nurnberg tine sa remarce inca din 1493 ca romanii locuiesc in insulele Dunarii, (C. C. Giurascu – “Stiri noi despre populatia romaneasca a Dobrogei in hartile medievale si moderne” Constanta 1966) sau harta ”Exactisima totius Danubii fluvii tabula” Amsterdam, sfarsitul sec. al XVII-lea mentioneaza cea mai veche asezare Kilia-Vechia – nume romanesc.

In prezent:
Comuna a cunoscut o evolutie rapida in ultimii ani. In 2002 localitatea Chilia Veche avea 3600 locuitori (romani, rusi lipoveni, haholi), o centrala telefonica analogica (se facea comanda prin telefonista pentru a vorbi cu cineva, doar dimineata de la 8 la 12 si dupa amiaza de la 16 la 20), nu exista telefonie mobila, accesul la Chilia era posibil doar cu vasul de pasageri, de trei ori pe saptamana, drumurile in Chilia nu erau pietruite, sistemul de alimentare cu apa era deficitar si nu facea fata nevoilor, nu exista iluminat stradal – la lasarea intunericului comuna era in bezna, nu exista conexiune la Internet.
Acum Chilia are centrala digitala, telefonie mobila, conexiune la internet, prin doua finantari obtinute de la Banca Mondiala se lucreaza la extinderea centralei de apa iar drumul principal a fost pietruit. S-a realizat iluminantul stradal si a fost construit un dig care permite si accesul cu masina de la Chilia la Tulcea doar ca drumul este din piatra si dificil de parcurs iar la Tulcea se trece Dunarea cu bacul de masini. Nu va recomand acest drum si mai ales urcarea pe bac daca aveti o masina joasa.
Din pacate, cu toate aceste investitii, dezvoltarea satului Chilia Veche intarzie sa apara, drumul este aproape impracticabil, pensiunile de aici sunt cu mult in urma celor din restul Deltei, aspectul satului este dezolant, ruinele ceausiste ale blocurilor, spitalului, hotelului si altor cladiri urate domina acest sat cu un trecut atat de glorios.

Poti raspunde, sau urmari de pe siteul tau.

106 Raspunsuri la “Chilia Veche”

 1. 2008.11.20 13:29

  [...] din satul vecin, Slava Cercheza. În numar mai mare se gasesc în orasul Tulcea dar si în Chilia Veche, Mahmudia, Ieroplava, Sfistovca, Letea. Dupa revenirea Dobrogei la România, în urma Tratatului de [...]

 2. 2008.12.22 17:11

  Chilia Veche e un loc minunat. Poate chiar din cauza salbaticiii locurilor … Exista peisaje parca rupte din filme….. si oamenii de aici sunt deosebiti….Un loc ce merita vazut….Asta daca poti face abstractie de ruinele comunismului…acele constructii abandonate…

 3. gabi
  2009.03.12 00:23

  exista bac de masini din chilia veche pana-n ucraina la chilia noua?

 4. 2009.03.12 04:44

  Nu, nu este asa ceva. Din cate stiu eu nici punct de trecere de frontiera nu este.

 5. willy
  2009.03.15 11:48

  am crescut in chilia si viata de acolo e forte grea dar oamenii spera ca intro zii vor reveni la ceea ce a fost candva chilia veche. singurele surse de venit stabile sunt de la ngajatii politiei de frontiera si de la cei de la penetenciar in rest pensionari si persoane care traiesc muncind cu ziua.

 6. Marian Stan
  2009.03.16 00:12

  Si cand ma gandesc ca acum 20 de ani Chilia veche depasea cu mult 5000 de locuitori iar “tovarasu” a vrut sa o faca oras……….Hehehe

 7. alina
  2009.04.24 11:33

  eu am crescut acolo dar acum ca m-am obisnuit cu viata de oras cand ma intorc in sat mi se pare totul atat de pustiu de parca ar fi o pustietate.daca doamna primar ar mai face ceva sa inveselasca comuna poate nu ar mai fai asa ceva,daca le-ar oferi locuri de munca stabile la oameni din sat poate totul se va schimba.va multumesc

 8. by3ncutza
  2009.04.29 20:45

  aici totul e foarte frumos mai ales k locuiesc!chiar dak e un sat izolat are foarte multe locuri mirifice pe kre k locuitor nici k nu le-am descoperit!merita s-o vizitati!

 9. by3ncutza
  2009.04.29 20:47

  veniti la CHILIA VECHE

 10. egreta
  2009.08.23 23:39

  Ati fost vreodata in Chilia Veche de ziua Chiliei? Recomand sa ajungeti la anul. Experienta de nedescris! :)

 11. radu
  2009.10.06 23:45

  Ultima oara cand am fost la Chilia a fost acum 15 ani… (pe vremea aia aveam 14 ani). Daca as fi stiut tot ce stiu acum as fi facut multe. Oricum am numai amintiri placute si cu toate ca stiu ca drumul e nasol am sa fac o partida scura de vreo trei zile saptamana viitoare. deabia astept… merita tot efortul si toate bucsele de la dacie…. :lol:

 12. florin
  2010.01.05 22:13

  zona extraordinara pentru pescuitul la crap – bratele Babina si Cernovca , se poate pescui si la alte specii , se pot vizita lacurile Matita , Merhei ,Babina – lacuri ce sunt in apropierea schitului Sf. Atanasie ,da chiar merita :lol:

 13. Mihaela
  2010.01.08 20:31

  La Chilia mi-am petrecut copilaria si adolescenta, si desi am plecat de atata timp (Braila, Brasov si acum Florida, USA), m-as intoarce oricand cu mult drag de oameni, de locuri si de dialectul ucrainean pe care mi-e asa drag sa-l ascult, desi nu-l mai inteleg chiar asa de bine.

 14. anton iulian
  2010.01.16 02:31

  am locuit in chilia veche 5 ani… am cunoscut o multime de oameni minunati…am lasat acolo o parte din tineretea me din visurile mele,,,frumoase locuri,frumosi oameni…DACA ESTI NASCUT IN ROMANIA SI NU AI VIZITAT CHILIA VECHE…DEGEABA TE NUMESTI …..ROMAN………

 15. 2010.01.25 18:21

  Materialul este interesant, dar consideratiile istoice sunt cam depasite. Chiar daca unii istorici vorbesc de o localitate ce avea un nume dublu Chilia-Lykostomo (Gura Lupului in traducere), sunt sigur si impartasesc ideea celeilalte tabere, care considera ca au existat doua asezari separate si diferite. Chilia bizantina si genoveza pe malul drept (si aici sunt controvese) si Lykostomo pe o insula, daca ar fi sa dam crezare documetelor vremii.

 16. zabara silviu
  2010.02.11 17:40

  tata e de acolo, si eu nu pot sa nu imi iau 2 saptamani de concediu si sa fiu acasa, iubesc chilia mai mult ca orice, pentru ca e cald ca iadu vara, petru ca ma plimb cu barca pe tataru, pentru ca merg pe matita la coliba sa uit de curent electric, televizor si orice lucru mecanizat….
  chilia te iubesc mai mult ca pe mama.

 17. zabara silviu
  2010.02.11 17:40

  si apropo, suntem haholi..

 18. Marian
  2010.03.31 10:20

  Sunt din Prahova; anul trecut am fost în Chilia Veche împreună cu toată familia (vreo 9 persoane). Deplasarea am făcut-o din Tulcea pe drumul de piatră (nu pe diguri căci plouase), cu două autoturisme preț de 10 ore pentru cei 71 km. A fost groaznic. Cazarea am avut-o la un anume Iulian (de felul lui de prin Constanța), pentru care am plătit destul de mult și nici posibilități de factură nu am avut (necesară la decontare) căci …. mergea pe nașpa. Plimbatul cu barca de asemenea mi s-a părut enorm (4 persoane) 100 lei pe oră. Despre pescuit nici nu poate fi vorba. În cele șase zile cât am stat acolo, indiferent de locul de pescuit indicat de specialiști (inclusiv pe Tătaru), nu am prins nici un pește care să depășească 150 gr. Toate persoanele cu care am intrat în contact acolo (Iulian, localnici, autorități) sunt puse pe căpătuială și jecmănire a turistului. De exemplu pentru o râmă negră/groasă pentru somn mi s-a cerut 2 lei, pentru o coropișniță 3 lei. Despre locuri ce pot spune, sunt frumoase, dar așa ceva se poate găsi cu mai puțin efort și în altă parte. Trebuie menționat lipsa de alternative de petrecere a timpului liber a celor care nu pescuiesc; sunt de compătimit; nu au ce să facă, mor de plictiseală. Ca și o concluzie vis-a-vis de ceea ce am întâmpinat la Chilia, pot spune că NU RECOMAND NIMĂNUI SĂ AJUNGĂ PE ACELE MELEAGURI, iar eu îmi doresc pentru viitor să nu mai am parte de asemenea DEZAMĂGIRI. Mii de scuze tuturor acelora care nu intră în categoria (jecmănitorilor și profitorilor locului), dar se pare că nici voi nu vreți să progresați, să contribuiți la îmbunătățirea imaginii locurilor pe care viețuiți. DE apreciat, pe cine? Sigur, pe doamna MIRELA – BUCĂTĂREASA de la locația lui IULIAN.
  P.S. Ocoliți zona, cheltuiți-vă banii pe altceva.

 19. Marian
  2010.03.31 10:31

  Apropo de neseriozitate și lipsă de respect.
  Am ajuns să fim cazați la Iulian (practic am beneficiat de faptul că nu avea pe nimeni în pensiune), deși am avut rezervare (cu trei luni înainte) la pensiunea Vital, al cărui patron merită expus țânțarilor. UNa prezintă pe sit-ul cu reclame, și alta este la fața locului. Urma să ne cazeze în niște dărăpănături, unde cred că nu puteau sta nici măcar animalele (Wc, duș, sala de mese în curte).
  Stimați localnici dați dovadă de seriozitate maximă.
  Stimați turiști căscați ochii bine înainte să faceți pasul spre Chilia Veche, NU MERITĂ!

 20. mirela
  2010.04.04 13:57

  ciao chilia

 21. mihaela
  2010.04.10 00:54

  am copilarit in chilia si au fost cei mai frumosi

 22. mihaela
  2010.04.10 01:00

  numai ca exista un regret delta nu mai este ce a fost

 23. Asterix
  2010.05.01 23:18

  Pai d-le Marian,tind sa va dau dreptate in mare parte,adaug si eu cate ceva si contrazic.Am 24 de ani,m-am nascut si am crescut in satul acesta,da,imi place pentru liniste,pentru frumusetea din balta propriu-zisa.Dar cand va aud pe voi vai veniti e frumos,e asa de grozav..mi se face sila.Da,oamenii sunt foarte rai,barfitori,invidiosi,salbatici,ignoranti si majoritatea fara 8 clase terminate,deci fara maniere,fara obraz.Abia asteapta sa apara vreun turist sau,si mai bine,vreun grup,ca sa-i jecmaneasca.Nu-i organizat deloc si pentru asta localnicii ar trebui sa aduca ofrande primaritei.Ea are grija sa stabileasca impozite exagerate,sa tina partea concesionarilor-pescuitul e destul de restrictionat,frontiera e mereu la panda;trebuie sa traiasca si ea si angajatii din primarie -majoritatea rudele ei,care pana sa ajunga in fotoliu aceasta individa,dadeau cu sapa si-si duceau zilele prin baruri;banii ce-ar putea fi investiti cu cap sunt bagati in utilaje agricole total inutile pentru ca doar concesionarii mai lucreaza terenurile si asta cu propriile utilaje.Jocuri de glezne pentru cei cu pixul si stampila.Sfatul meu:mergeti la Sulina,la Sfantul Gheorghe,aceiasi bani,insa decenta si un gust placut,bun simt si organizare.Iar legat de satul de vacanta Vital nu am decat cuvinte de lauda,desi nu am idee de ce s-a intamplat tocmai dvs asa ceva. Intr-adevar exista si 2 case batranesti amenajate modest si folosite in caz de urgenta.

 24. Asterix
  2010.05.01 23:28

  Ca sa nu uit:daca vreti un loc frumos din zona Chiliei,in ostrovul Tataru se afla si pensiunea de 2 margarete,stele,planete si ce mai vreti voi apartinand primaritei si facuta din banii…de salariu.Sa fim seriosi(sau idioti!?).Se promite ca veti avea confort pe bani frumosi.

 25. florin
  2010.07.19 22:59

  Pentru Asterix – Chiar esti nascut in Chilia ? dupa cum vorbesti de locuitori ei cred ca nu , daca totusi esti nascut acolo pune osul la treaba si ajuta , nu afunda

 26. george
  2010.07.25 22:53

  La chilia veche este super super super NASPA:Totul este pustiu ca dupa razboi ,au ramas doar batrani caci tineretul a plecat la oras .Pe scurt acolo nu poti traii,pacat de peisaje! :-|

 27. george
  2010.07.25 22:56

  credeti-ma am fost chiar azi

 28. Asterix
  2010.07.27 23:24

  Mai Florine,la ce sa ajut?!Incerc pe cat posibil sa ajung cat mai rar prin rahatul ala de sat,desi n-am incotro caci acolo este jumatate de familie.Ce pisici sa faci in pustietatea aia?!Tu nu vezi ca tinerii pleaca departe si nici ca nu mai vor sa vina,poate doar in vacante-si alea scurte ca n-au ce face?!Sa mergi la pescuit,trebuie sa stai cu morcovul in fund ca paznicii concesionarilor vin cu arma in mana sa ceara socoteala faptului ca esti pe proprietate privata;se urca in barca turistului sa caute daca nu cumva a ascuns peste,alaturi de caini asemanatori ursilor :roll: apoi vine partea cu taxa de pescuit in zona concesionata,taxa xare in momentul de fata e de 30′zi/pers.Ti se pare normal?Vrei sa-ti fac o harta cu locurile in care ai voie sa pescuiesti?!Mi-e usor pentru ca sunt zone extrem de putin;ex-pe Dunare de la ponton amonte pana aproape de Botas,iar aval putin pana dupa pontonul de la frontiera.Stii cat peste ai voie sa pastrezi indiferent de cat prinzi?!Ce face turistul care vine cateva zile la pescuit,ca omul de asta vine acolo,n-avem plaja asa ca asta e obiectivul principal,crezi ca-i convine sa plateasca permisul de la anpa(Tudor de la Satul Vital elibereaza pe loc) si cel perfect legal,si sa mai dea si la concesionari(in schimbul unei chitante indoielnice)?!

 29. Asterix
  2010.07.28 00:11

  Si acum sa vorbim de consatenii mei dragi…Trebuie sa trag aer ca m-apuca nervii instantaneu.In acest sat(n.r. Chilia Veche) e o lupta permanenta cu mentalitatea de balta,lupta data de cei care au iesit in lume,au ceva cultura generala si vor sa arate ca se poate mai bine,cu cei care accepta noul,pentru ca nu au de ales,dar nu cred in asta.Cand un strain intra intr-un local din sat este analizat,de fapt toti se holbeaza practic fara pic de rusine sau subtilitate.De multe ori este agatat,o bere,doua,trei,se mai lasa si cu bataie-ce-i drept,nu chiar ca acum 6-7 ani cu sipca de la gard :lol: !Seara cand se strange lumea pe la baruri,din 20 de baieti 17 sunt sigur morti de beti pana la inchidere,si se stie ca unde-s mai toti beti,inevitabil scandal,inevitabil bataie.Fete putine,amatoare de licori magice si de afirmare!!!,care abia astepta sa apara in vacante cate unul ratacit prin balta sa mai schimbe ceva ca fiecare a fost cu toata lumea pe acolo.Peste tot se aude Taraful.O femeie cand intra in bar e sorbita din priviri sau bagata in seama cu glume obosite de mosi libidinosi cu votca in mana,sau ‘domni’ in floarea varstei ametiti,cu sotii acasa si copii de crescut,dar fara servici(bani de baut da/de mancare ba).Si apoi,unde sa munceasca mai Florine?!Cu ziua-prea putini mai lucreaza pamantul,doar ce-i in gradina,ca nu-si permit altfel;la concesionari-Savin-teparul secolului,Italianul de la Tatanir a venit cu oamenii lui,iar cu cei pe care i-a luat din Chilia,Pardina-este exigent ,nu ca ar gresi din punctul asta de vedere,dar taranul prost nu e prost destul pana nu e si fudul!Si asa asteapta pe la bodegi sa-i pice norocul in cap..la ciobani..ori teapa,ori ai calcat stramb o data si la revedere.Ca pescar-viata de haiduc..Ce sa mai…Vin rar la tara,si nu-mi pare rau.Toata lumea isi umple timpul cu barfe,si daca n-au ce vorbi-inventeaza.Am prieteni in multe sate,i-am vizitat de multe ori,dar n-am vazut ce vad mereu in Chilia.Daca nu vad un barbat mai mult timp zic ca ori e plecat afara,ori la puscarie,o fata daca lipseste mai mult o fi insarcinata cu nush care-poate si insurat.. :roll: Hai mai..ce sa apreciez?!Poate doar linistea din casa parintilor,atunci cand nu trec tractoare si masini mari pe strada..Da,asta da,cu siguranta,si mai zic odata da.Altceva?!Biserica frumoasa,unde merg rar de tot,dar si-atunci vad babele cum intorc capul si incep sa susoteasca intre ele..la fiecare intrat!Se fura.Nu e zi sa nu se depuna la politie cel putin o reclamatie.Sunt soferi care conduc beti ziua in amiaza mare,pana acum vreo 2 ani pana si seful politiei conducea fara permis!Balta,lipsa de organizare,nu sunt uniti,nu vor sa faca ceva pentru ei.

 30. mady***
  2010.08.25 13:57

  asterix mai stai prin chilia putin si dupa-aia sa vb despre lumea de acolo…nu mai jigni si nu mai face pe desteptul..nu e chiar asa cum descrii tu..nu sta toata lumea la bar asa cum zici..ce naiba!! nu st cine poate sa te creada..

 31. mady***
  2010.08.25 13:59

  faci o reclama satului de toata frumusetea..bv tie!!!

 32. cr3atza**
  2010.08.27 10:21

  stimate asterix ai uitat de unde ai plecat????tu vorbesti de taranii din chilia,ti-ai facut tot neamu de ….i-ai facut in toate felurile,,de-ai fi atat de inteligent pe cat te crezi nici prin gand nu ti-ar fi trecut toate prostiile alea… :twisted: daca nu iti place satul stai dreaq acolo unde esti si nu mai face lumea de rahat..chiar ma intreb daca nu cumva esti unul din personajele din basmul de mai sus….vad ca ai luat batatie cu sipca de la gard?:mrgreen ti-a dat inteligenta pe afara sau mai bine zis alcoolul…si treaba cu fetele,sa dat vreouna la tine?? e chiar nasol ca noi tinerii nu stim sa avem grija de mediul in care traim,,poate ca ar fi altfel…. :?:

 33. Asterix
  2010.10.04 15:25

  Da,ce sa zic,n-am uitat de unde am plecat,din pacate.Dar slava Domnului ca am o facultate si un serviciu adevarat si nu trebuie sa traiesc acolo,ci la foarte multi km departare.Acum,pentru persoanele care se simt ofensate,le spun ca vorbesc din ce-am vazut la fiecare vizita in sat.Am stiut sa-mi vad de lungul nasului mereu;sunt un simplu observator si-mi spun parerea,indiferent ca e vb de neamurile mele sau de fostii consateni..Nu sunt prostii ce-mi trec prin cap,sunt o persoana realista si n-am de gand sa fac concesii doar ca ‘sa dea bine’.Asa ca,sa continuam seria comentariilor..Ce e cel mai urat lucru si mai greu pentru locuitori,zic eu,este programul distributiei de apa.Am fost la sfarsitul lui iunie la Chilia,unde,dupa ce ca si afara si in casa era o caldura coplesitoare,apa urma acelasi ‘traseu’ ca si-acum vreo 10-15 ani..Adica:o zi da,urmatoarea ba!Dar si in ziua in care curgea,asta se intampla intre orele 6-8 dim,11-13 amiaza si 18-20 seara.Vi se pare corect,stimatilor?!Cum e posibil ca intr-o localitate de munte,care e alimentata de vreun rau-cine stie de la ce departare-sa fie apa non-stop si oamenii sa isi permita sa ude gradinile si cate-o baie decenta pe o asa caldura,iar intr-o localitate cu atata potential,pe malul Dunarii,sa care apa cu carutele acasa(pentru animale si gradina)?!Si apoi al doilea lucru rau ,soseaua.Pentru ca in iunie,pana la Pardina era soseaua inundata,am venit cu bacul pana acolo,iar pana la Chilia pe drum de piatra.Ingrozitor!Plouase cu vreo 2 zile inainte de excursia in Delta,asa ca drumul negru era impracticabil.Pot doar sa spun ca cel mult am mers cu a doua,iar la intoarcere,undeva ,pe langa o ferma,desi la volan era un prieten care lucreaza ca sofer la o firma de curierat rapid,om cu experienta,mi-am spart baia de ulei.Chiar nu se poate face drumul?! Ce masuri a luat primul gospodar al comunei in privinta acestui drum,de ce nu face o petitie catre prefectura Tulcei?!Pe harta rutiera aceasta sosea figureaza ca fiind drum judetean.Cum sa vina turistii cand drumurile de-acolo ii lasa cu gauri in masini si bugete?!Vrea cineva o schimbare in satul acesta,sa inceapa prin a-si dori o sosea betonata,apa non-stop,locuri de munca,un aprozar bine dotat si poate,de ce nu,un depozit de materiale de constructii..Mai mult..de la Doamne-Ajuta!

 34. florin
  2010.10.17 19:53

  da Asterix , bag de seama ca in cateva zile te spanzuri la cat de pesimist esti , pacat ca chiar esti din acele locuri

 35. liviu
  2010.11.12 01:36

  mai asterix vad ca comentezi foarte multe despre Chilia………unele din comentariile tale sunt destul de acide la adresa acestui sat si cred ca ar trebui sa privesti un pic altfel lucrurile.Mie chiar imi place acet loc si nu spun asta ptr k m-am nascut si am copilarit acolo ci pentru ca are ceva anume nu stiu pe mine chiar ma atrage acel loc,iar ca turist chiar daca ar fi sa vin nu stiu dak m-ar interesa dak exista depozit de constructii si etc……as veni pentru distractie si aventura indiferent de riscuri ptr k unde ar mai fi farmecul……? Ptr cine nu a fost acolo chiar as recomanda acel loc credeti-ma e ceva de neuitat!!!

 36. liviu negoita
  2010.11.19 15:39

  Chilia este un loc minunat si nu spun asta ptr ca m-am nascut si copilarit acolo ci chiar este ceva deosebit merita vizitat!!!

 37. liviu negoita
  2010.11.21 14:17

  asterix nu ti se pare ca esti cam acid la adresa Chiliei?

 38. eu
  2010.11.25 23:23

  eu sunt din chilia si vad ca nu am murit de cand stau acolo.bravo…

 39. creatza*
  2011.01.16 00:52

  asterix daca tot ai initiativa de ce nu vii tu primar in sat?poate s-ar mai schimba ceva….

  cui nu-i place comuna nici sa nu mai vina,,tot felul de “smecheri”care isi dau cu parerea..

 40. Concluzia
  2011.01.30 05:10

  Ba fratilor! Dar voi nu observati ca acest ,,ASTERIX” are aspiratii spre fotoliul de primar al acestei localitati???
  Naivi mai sunteti, ca sa nu zic altceva!!!
  Este viitorul contracandidat al primarului sau primaritei pe care o aveti acolo si de aia arunca cu noroi in tot ceea ce tine de administratia, buna desfasurare si bunastarea acestei localitati!
  La 20 de ani de la caderea lui Ceausescu inca se mai poarta si e la moda dezinformarea, inducerea in eroare si DIVERSIUNEA!!!
  Pe asta au mizat si ,,marii revolutionari” din ’89:al’de ILIESCU si toata suita de atunci!
  SI PE ASTA SE MERGE SI IN PREZENT SI TOT VA MERGE, ATATA TIMP CAT ROMANUL ESTE NAIV, BOTANIST SI CU ,,CAPUL IN NISIP” CA STRUTUL!
  NE MERITAM SOARTA!!!

 41. catalin
  2011.02.09 20:22

  sunt turist,si merg mai mereu la chilia si imi place.,,,,fete nu prea am vazut mai ales consumand licori,daca ar fi sa se imbete cu ocazia asta,,e clar.chiar nu mi sau parut iesite din comun sau cu un caracter asemanator cu cel de mai sus,erau chiar linistite si mai educate decat straini care vin acolo. :wink:

 42. ina
  2011.02.19 15:37

  Inviatatim turistii la ziua Chiliei ! dar numai atunci trebuie sa aveti grija de comuna doamna Primar ? comuna era mult mai ingrijita, frumoasa, localnicii mai prietenosi inainte… hat..cu ceva ani buni ..
  Pestele de la cap se impute ! cum e permis ca in plin “centru” sa creasca iarba … cartofi si alte vegetatii..
  Noroc ca pe acolo mai trec oameni de omenie, nu doar pusi pe capatuiala… . Felicitari  Fundatiei Regina Margareta , Asociatiei Nufarul  Alb , datorita activitatii acestei fundatii aveti un dispensar modern, sectie de impletituri din papura, burse… si nu in ultimul rand participari la diferite expozitii, in tara si strainatate, prin care se face cunoscuta comunitatea din Chilia ! 
  Cum sa aiba pensiuni localnicii cand nu sunt incurajati decat cei ce sunt “atenti ” cu doamna primar ?
  Comuna este frumoasa, cu o istorie foarte frumoasa, interesanta … dar nu-i de ajuns sa citesti doar pe internet … 
  stie cineva un traseu turistic stabilit de edilii comunei ?? stie turistul ca vatra comunei pe timpuri stravechi era in alta parte, ca s-au descoperit morminte din perioada bizantinilor ??
  Localnicii sunt oameni prietenosi, dar trebuie sa fie incurajati si sustinuti… 

 43. titi
  2011.03.21 11:52

  ce traseu turistic ? schitul Sf. Atanasie este situat pe terenul comunei dar nu este inclus la nici o pensiune din localitate ca traseu turistic, dar este inclus in traseele turistice de la pensiunile din Mila 23, la hotelurile si pensiunile din Crisan , bravo “ina” ai pus punctul pe i

 44. Matraguna
  2011.03.23 16:22

  In Chilia Veche s-ar rezolva foarte multe lucruri daca ar exista un drum rezonabil de la Tulcea, daca in sat s-ar amenaja nu numai “strada principala” si aia ca vai de ea, ci si drumurile din sat. Oare primaria este numai pentru strada principala? Stiu ca nu sunt bani, ca sunt multi someri, ca se traieste din ajutoarele sociale si indemnizatiile copiilor, dar sunt si oameni care atunci cand au ocazia sa lucreze isi bat joc de ceea ce fac mizand pe faptul ca nu exista altii… si cer niste preturi de parca ar fi profesori universitari…!

 45. Matraguna
  2011.03.23 16:44

  Este nevoie si de un depozit pentru materiale de constructie ca sa nu mai fie incurajata jacmaneala de catre unii, sa fie posibilitati ca cei care vin si se stabilesc in Chilia sau isi fac niste casute de vacanta sa se poata aproviziona cu materiale pentru imbunatatiri, Primaria ar putea infiinta mici firme de constructii, care sa asigure lucrarile dar si garantia executarii lor si raspunderea pentru calitatea lucrarilor, la preturi realiste si rezonabile…Atunci nu ar mai fi nevoie sa plateasca atatea ajutoare sociale si oamenii nu s-ar simti umiliti.
  O alta problema care ar putea rezolva starea prosta a drumurilor din sat ar fi aceea ca cei care presteaza munca in folosul comunitatii sa o presteze ca atare, pentru sat nu pentru cladirea primariei si zona ]nconjur[toare… Ei pot nivela drumurile din sat ( am inteles ca exista utilaje care stau nefolosite…), pot sapa santuri pentru scurgerea apei in vederea realizarii unei viitoare canalizari.
  Pentru ca drumurile sa nu mai fie distruse de soferii beti care conduc tractoarele acelea uriase prin sat, prin noroi si care de fapt distrug practic toate “caile rutiere” din comuna – Primaria ar trebui sa le interzica sa traverseye satul cand este noroi (ar putea merge pe drumurile marginale) iar daca nu respecta regula sa fie pusi sale repare si sa fie amendati… (chiar daca unii sunt rude cu diverse persoane sus puse sau stiu sa se descurce din punct de vedere politic).
  Politica in Chilia Veche ar trebui sa se ocupe de rezolvarea problemele mari ale localitatii si oamenilor pentru ca numai in acest fel se poate avansa.
  Ar trebui sa existe o farmacie veterinara sau macar un punct farmaceutic veterinar, sa existe un bancomat (cum vreti sa cheltuiasca turistii bani daca nu au de unde sa-i ridice???), un magazin la vedere in care sa se vanda produsele realizate de cei de la Asociatia Nufarul iar cabinetul medical finantat de Fundatia Principesa Margareta ar trebui intretinut mai departe si completat cu un cabinet pentru consulatatii de specialitate macar o data pe saptamana (ORL, oftalmologie…)

 46. george c. focsani
  2011.03.27 14:36

  chilia v. are calitati atat bune cat si mai putin bune!E frumoasa si bine primitoare pentru turisti dar foarte sant foarte multe dezavantaje pentru localnici care nu au posibilitate sa plece de acolo sau sa-si dea copiii mai departe la o scoala mai buna si multe altele!Ami pare foarte rau pentru ei ,si eu am trecut prin asa ceva de aceea am ales sa plec din chilia veche!Cu parere de rau dar trbuie sa spun acest lucru. !!!

 47. george .c focsani
  2011.04.29 13:52

  chilia e super ok,se merita sa o vizitezi!!!

 48. emilian
  2011.05.21 01:55

  am bananait destul prin delta, mai putin la chilia si, dincolo de orice neajuns, este un taram minunat, chiar daca in degradare… in citeva saptamani ajung pe acolo si, citind comentariile voastre am ramas contrariat.de ce am vazut postat. la ce ajuta atitea contre?? cred ca este un loc minunat si abia astept sa ajung, dupa atitia ani in locul visat.
  imi poate spune cineva daca exista posibilitatea de a trece de la chilia noua la chilia veche?
  de la chilia veche la periprava exista vreun drum sau poteca?
  multumesc

 49. ady*
  2011.05.21 19:53

  e frumoasa comuna chilia…si chiar are nevoie de multe.Asterix asta e chiar inteligent,viitorul primar:)).aveti grija fratilor ca ati pus-o.o sa puna fiola la fetele de pe acolo ca sa nu mai consumele asa-zisele licori:))..fetele sunt chiar de treaba,si unii care vin se au impresia ca li se cuvine orice,stiu o  faza cu un turist care sa luat de una din fete,saraca ia explicat sa o lase in pace dar el nimik,si cand au venit baietii l-a calmat:))

 50. cosencu george.focsani
  2011.05.22 14:32

  va salut si vreau sa mai comentez ceva la adresa chiliei,vreau sa spun anca o data ca este foarte frumos si placut sa vizitezi chilia,asta pentru cei ce vor sa vina la chilia este totul frumos si salbatic ma refer la flora si fauna deltei,anca se mai pastreaza farmecul si originalul deltei asa cum se mai poate,dar mai sunt probleme cu branconajul ma refer la ungurii de acolo care vin si fac ravagii pe acolo, pe satenii de acolo ai cred si nui anvinovatesc de branconaj pentru ca sunt probleme mari cu locurile de munca de acolo si se zbat si ei saracii sa faca ceva pentru ei si pentru copiii lor sa aiba un trai mai decent si sa anvete la scoli mai bune,de aceia si profesorii de acolo se straduiesc si ei sa faca un lucru bun pentru acei copiii de acolo cu toate ca se confrunta si ei cu problemele lor de anvatamant si sunt foarte buni profesori si cu exparienta,[respect din partea mea pentru sotii Anton,Berbec,Bogdan si Marinescu si pentru toti dascalii de acolo],si eu am trecut prin perioadele grele de acolo si am ales cei mai bun pentru mine si familia mea,de aceia am ales sa plec din chilia dar cedeti-ma CHILIA este foarte faina ca punct turistic este ok! Va salut ! si respect toti locuitorii si prietenii mei din CHILIA-VECHE!!!

 51. locuitor
  2011.05.27 15:14

  Dreptate si sa traim bine vrem cu totii si e ceva normal.Dar ma intreb si va intreb si pe voi cat de uniti sunt locuitorii acestei comune?Ca vorbim pe la colturi si nu ne convine nimic din ceea ce se intampla nu mi se pare normal.Haideti cu totii sa spunem ca vrem apa nu cu program sa venim cu idei si propuneri ,si in acelasi timp sa ne tinem de ele sa vedem ce putem rezolva.Solutia se afla la noi.Dar cum ne place sa ne punem bine cu ,,lumea buna” tacem si vorbim la colt.

 52. traienica
  2011.06.18 20:51

  am trait si eu in chilia veche vreo 18 ani mi-am irosit tineretea acolo .locuitorii de acolo nu prea ii au la suflet pe ,, VENETICI,, sunt oameni foarte rai invidiosi daca ei nu fac nimeni altcineva nu are voie sa faca asa ca isi merita soarta care o au. BRAVO celor care vin si le trag cate o teapa si pleaca

 53. traienica
  2011.06.18 20:54

  sunt atat de multi hoti in satul ala si betivi ca,cred ca nu mai gasesti in alta localitate
  ,ternul daca ti-l cultivi trebuie sa-l pazesti neaparat altfel noaptea iti fura toata recolta de pe el .

 54. ovidiu
  2011.06.19 18:17

  :-P am vrut sa ajung aici peste o sapt dar m-au dezamagit parerile celor care stiu cum sta treaba pe aici….deci imi voi indrepta pasii spre alta locatie ca sa nu imi stric concediul de odihna…

 55. locuitor
  2011.07.18 15:33

  ce urat vorbim de comuna noastra 

 56. chilianca
  2011.08.01 13:42

  are dreptate titi , este musai a fi trecut ca traseu turistic in pensiunile din chilia , printre altele, si manastirea sf. atanasie .

 57. un vizitator
  2011.08.01 21:32

  locuitorii comunei chilia veche o adunatura de betivi si raufacatori din sud estul europei .toate rapadulele romaniei sau stabilit aici.niste jegosi inconjurati de apa si le frica sa se spele

 58. Fl
  2011.08.03 15:30

  Bai fratilor, 

  Vreau si eu sa ma duc peste vreo doua saptamani acolo la pescuit. E adevarat ca doar in anumite locuri ai voie sa pescuiesti? Locurile alea e ceva de ele sau nu ca asa mai bine ma duc sa pescuiesc p-aici pe langa Bucuresti.

 59. andreea.i
  2011.08.11 23:04

  chilia veche este un loc frumos si linistit , merita vazut , eu am crescut acolo , si chiar daca unii spun ca este urat si inapoiat , mie tot imi place.

 60. daniel
  2011.08.19 18:03

  salutare , 
  ma intereseaza foarte mult daca te imbolnavesti si ai nevoie sa iti cumperi medicamente la chilia veche , exista o farmacie ceva?
  intentionez sa petrec vreo 3 luni pe acolo cu familia si sunt si ceva copii si nu vreau sa am surprize 8-O va rog daca ma pute-ti ajuta cu un raspuns , mai ales de cineva care locuieste pe acolo
  si daca exista semnal pe Orange
  multumesc de ajutor

 61. locuitor
  2011.08.24 15:50

  Da este farmacie la Chilia Veche chiar dacă are  program 4 ore pe zi.Cât despre semnalul Orange nu este 3G dar pentru a conversa exista.Nu vă speriaţi chiar dacă suntem la capătul lumii.Când o sa veniţi va veţi convinge ca mai sunt cârcotaşi.Toate cele bune .

 62. fost vizitator
  2011.08.31 00:59

  ce atat prin vorbe frumoase vreti sai atrageti pe turisti la voi in sat .ptr ce ca sa-i talhariti sa le furati banii ca voi doar atat stitii in satul ala uitat de timp nu aveti nimic
  , nu farmacie nimic unde sati petreci o seara frumoasa ,vezi doar betivi notorii buni de pus pe you tube,vrei sa te plimbi cu barca este mai scump decat o cursa cu salupa de la tulcea la sulina,ce vezi in amaratul ala de sat …………..voi cei care ati plecat din satul ala de ce nu vreti sa va mai intoarceti acolo………..ca este bine????????????????nu ai nici macar unde pescui cum iti arunci undita in apa hop pe tine fel de fel de agenti ,paznici de pescuit si vanatoare numai sa te jigmaneasca

 63. locuitor
  2011.09.05 15:41

  Domnule, fost vizitator 
  Nu te forţează nimeni să vii la noi ai de ales asa ca nu mai inventa ca nu e dracul asa negru.Să fim seriosi daca ai vazut numai betivi inseamna ca ai stat la carciumă.Dute unde vrei ca nu te roaga nimeni sa vii la noi daca asta e parerea dv.Toate cele bune

 64. relu
  2011.09.14 13:14

  :-P Super tare este Chilia nene. Cele mai frumoase locuri din viata mea acolo le-am vazut. supertare

 65. relu
  2011.09.17 10:22

  Oamenii din Chilia mi s-au parut tare de treaba mai ales ca atunci cand venim acolo stam la gazda. cei care cunosc pe TANTI PAULINA,o femeie de toata isprava. Locuri bune de pescuit sunt si nu te deranjeaza nimeni,pe noi cel putin nu. Asa ca va recomand Chilia Veche din toata inima. :wink:

 66. miru
  2011.09.19 13:47

  As vrea sa stiu ce amenajari piscicole sunt in Chilia si care sunt taxele pentru pescuit. Poate “locuitor” ar putea sa-mi raspunda. As vrea sa ajung in opctombrie in Chilia si mi-ar fi de mare ajutor raspunsul tau. Multumesc.

 67. terry
  2011.10.17 20:01

  buna la toata lumea.ma intreb de ce toata lumea vorbeste asa despre chilia.unii zic ca nu sunt copii,altii ca sunt unii care te fura dar zic ca nu este asa.chiar daca drumul nu e accesibil,asta nu inseamna ca nu merita sa vizitezi chilia veche.eu m-am nascut acolo,am copilarit acolo si merg in fiecare vacantza.am 17 ani si vreau sa spun ca nu regret nici un moment petrecut acolo.mereu cand plec in vacantza ma gandesc la prietenii mei cu care voi merge cu cortul , la pescuit si pe tataru cu barca sau la inot , asa cum facem in fiecare an.in concluzie vreau sa spun ca daca vin niste turisti care vad ca nimeni nu ii ridica in slavi e si normal sa vorbeasca sau fac asta pentru ca acest sat este de un milion de ori mai frumos decat locurile unde au copilarit ei,iar cine a trait in chilia si spune ca nu ii place nu se numeste roman si inseamna ca nu a avut prieteni cu care sa se bucure de fiecare vacantza. daca e cnv care e interesat cu adevarat de chilia ma puteti gasi la tiger_white27 pentru mai multe lamuriri. chiar merita sa vizitezi chilia

 68. locuitor
  2011.12.12 14:48

  Frumos terry 

 69. HURIENCU DUMITRU
  2011.12.31 19:57

  Sînt din Siret Jud. Suceava mă numesc Huriencu Dumitru (MITICUŢĂ) fiul lui Nicolai (COLEA) frate cu Guriencu Ilarion (VONEA) cu Dorea cu Chiţa ,Ioana şi Gheorghe din satul Chilia Veche .Tatăl meu Colea a murit în accident de tractor cu mulţi ani în urmă.Acestea sînt nişte date după care se pot ghida cei pe care îi caut fiind rudele mele după tată.Doresc foarte mult să vă reîntîlnesc pe toţi deoarece sîntem acelaşi sînge să putem ţine legătura atît cît se poate. NR. TEL.0755164625

 70. Bibi
  2012.01.02 22:20

  Aici vin cei carora le plac aventurile,care stiu sa se distreze,nu toti badaranii care vin si dupaia posteaza impresii naspa la adresa comunei.Ca locuitor,am vazut ce e bine si ce e rau…Urasc jignirile aduse,mai ales din partea asa-zis`ului,,asterix”:evil: ,care se mai lauda ca a fost locuitor.Aviz la adresa turistilor: Chilia este o comuna simpla,cu locuri ascunse iar cei care sunt interesati de noi aventuri,de pescuit ,de vanatoare numai stati pe ganduri.NU LUATI IN SEAMA APOSTARILE UNORA,MAI BINE VA CONVINGETI SINGURI!:D :evil:  

 71. Bibi
  2012.01.02 22:29

  Si oamenii nu sunt chiar asa de rai cum au fost descrisi de unii.Cred ca peste tot sunt oameni buni si oameni rai…Acum unii mai si exagereaza;)…

 72. Ana
  2012.01.14 00:52

  Sa nu generalizam,oameni rai sunt peste tot,betivi la fel,dar sunt si foarte multi oameni de treaba,muncitori,cinstiti…Conditiile unui trai decent,pentru multi dintre sateni lipsesc,e-adevarat,dar nu e vina lor.Devina e guvernul,tara,conducerea,intreg sistemul….Inapoiati suntem ca tara,ce sa mai cerem unui sat uitat de lume!Si totusi nu e asa de rau,am calatorit prin tara si am vazut sate cu mult in urma Chiliei,sate unde nu vedeai apa la robinet,unde nu aveai semnal decat in varful copacului sau a surii,unde nu exista iluminat stradal,si oamenii mult mai saraci! Dar a fost frumos,noi am apreciat locurile,traditiile,ospitalitatea oamenilor! Si turistii care vin in delta asta cauta,sa fie primiti bine,sa vada locuri noi(si au ce vedea),sa pescuiasca,sa scape de grijile cotidiene,de zarva strazilor si de taraitul telefoanelor! Nu-mi imaginez cum ar fi sa merg la Chilia,Sulina,Sfantu si sa ma cazez la un hotel de trei stele…,mie,familiei,prietenilor ne place la balta,in jurul focului,cu cortul,intre tantari,plini de fum si de sudoare, asteptand sa sa faca ciorba de peste(cumparat pentru cei care n-au tralent la prins),pe canale cu barca,n-avem nevoie de tv.,radio si alte aparate….Cine a fost in delta intelege ce vreau sa spun,cine nu a reusit sa mearga trebuie neaparat s-o faca,e un loc de nedescris,daca ar fi modernizata si”tehnologizata” n-ar mai avea farmec! Letea e un loc foarte frumos,cu o padure veche de stejari,merita vazut!!! Schitul Sf.Atanasie merita vizitat,o manastire in mijlocul pustietatii,parca e desprinsa dintr-un basm frumos! Sunt si alte zone frunoase care mie nu-mi vin in minte,sau nu stiu cum se numesc!

 73. Ana
  2012.01.14 00:59

  Am uitat sa mentionez ca si drumul parcurs cu pasagerul,pentru turisti,e placut,odihnitor,peisaje frumoase,pasari…..!

 74. misu
  2012.02.03 14:16

  Am si eu o intrebare ptr locuitorii din Chilia:cum vi se spune :Chilieni sau Chiliani?,sau poate e alta varianta.Va rog sa-mi raspundeti,intrbarea e foarte serioasa,nu fac misto. :?: :?:

 75. RELU
  2012.02.15 20:59

  Bai am mai spus parerea mea si o mai spu adata….. mie m-i s-a parut ok Chilia. Sunt din dambovita si mergeam mult la Dunavatu dar de cand cu turismul excesiv nu mai era pace asa ca am ajuns in Chilia acum 3 ani si mi-a placut mult de aceea am revenit an de an. Intradevar mai vezi cate unul pe 5 carari dar sa fim seriosi peste tot cezi asa ceva….si ceea ce este bine este faptul ca nu se leaga nimeni de tine daca stai in banca ta si iti vezi de ale tale! Locuri de pescuit sunt si nu te deranjeaza nimeni daca sti unde sa mergi…..eu em pescuit la TEU si pe un canal mai ingust pe langa terenurile lui Savin concesionarul. Omul a trecut pa langa noi dar nicio data nu ne-a zis nimic cu toate ca eram pe terenul lui asa ca TOT respectul. In rest ce sa mai zic…..aaa…..druml de la bac pana la Chilia cam lasa de dorit mai ales ca venim cu un TICO dar sa stiti ca 4 persoane in el am reusit asa ca merge mai ales daca nu ploua pe drumul negru este ok! Mai am o intrebare pentru cei care stiu mai bine mai ales ptr. localnici Pasagerul din Tulcea pe timp de vara circula zilnic?…..ptr ca vreu sa vin si anul asta dar vraeau sa vin din Tulcea cu el asa ca astept un raspuns. Va salut cu RESPECT!

 76. Andrei Sendrea
  2012.02.16 18:51

  N-i se spune chilieni pentru ca sunt din Chilia-Veche si cine nu a fost inca ar trebui…

 77. titi
  2012.02.18 20:31

  pentru relu , catamaranul pleaca luni si miercuri din Tulcea iar pasagerul vinerea , vara catamaranul are o cursa in plus martea

 78. locuitor
  2012.03.18 15:15

  Ma minunez de tot si de toate .Dragii mei reclama proasta putem face oricand si oricui dar sa nu uitam ca toti suntem oameni.Ca se mai imbata cate unul e treaba lui nu ne priveste pe noi.Daca am reusi sa vedem gunoiul din ochii nostri si apoi din al celuilat nu vi se pare ca lumea ar fi mai buna.Nu suntem apti a judeca pe nimeni si .. avem posibilitatea de a alege in viata chiar si un traseu turistic.De aceea exista oameni si oameni.Va doresc numai bine si posibilitatea de a alege …..

 79. Angelica stefu
  2012.04.10 00:56

  wau e super naspa satu-l ala: pur si simplu nu ai ce vedea muncesc la o pensiune bucatareasa dar ca peisaj da miar placea ar fi super ok! si de pescuit e super acoloo dar tineretu de acoloo nu au nici un vitor: si sunt oamenii respectosi civilizati bv oameni cum secad:

 80. locuitor
  2012.04.17 13:43

  Vedeţi că părerile sunt împărţite.Viaţa este grea ca localnic pentru că nu ai unde munci şi este adevărat că şi pentru copii este greu.Dacă nu ai posibilitatea să îţi ţii copilul la şcoală la Tulcea  râmâne cu 8 clase.Deci sunt imparţială după cum vedeţi. Angelica spui că satul e naşpa dar  te contrazici când spui de peisaj şi de pescuit. Cred că dacă lucrezi la o pensiune îţi place altfel de ce ai ales acest drum….. Sărbători Pascale liniştite şi mult bine vă doresc. 

 81. edith
  2012.04.22 17:02

  o neica nimeni isi da cu parerea…pai ori e naspa ori e super?
  :?: :?:

 82. alex
  2012.04.23 12:36

  si eu iubesc chilia veche deoarece m-am nascut acolo ,ieri am venti si deja imi ieste dor de satul nata :( :( :( :( :( :( :( :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

 83. 2012.04.24 12:38

  Stie cineva care este starea actuala a drumului de la Tulcea la Chilia?

 84. 2012.05.03 09:57

  Tocmai ne-am intors de la Chilia Veche si, pentru cei interesati, o sa pinem o scurta poveste: drumul pana acolo, de la Tulcea, este in mare OK. Sunt vreo 70 de km pe care ii parcurgi in vreo 3 ore, chiar 4 daca nu te grabesti. Drmul de piatra e cu multe gropi, dar drumul negru e bun si poti merge mai repede pe el. Cele mai bune drumuri sunt cele de pe diguri, pe care poti merge chiar si cu 60 kmh. Cat despre pensiunea Vital, despre care s-a tot vorbit mai sus, lucrurile stau asa: ne e resort de 5 stele, dar e un loc placut, curat si bun de petrecut ateva zile frumoase, iar gazdele, doamna Carmen si nenea Tudor, sunt la inaltime! Nu va speriati de Chilia Veche, ca nu aveti de ce!

 85. andanda
  2012.05.09 23:18

  am citit ce s-a scris pe-aici…..si de bine si de rau;
  eu m-am nascut si-am trait in galati; cu un an in urma am fost prima data la chilia si, cu tot drumul prost si lipsa confortului urban din casa unde ne-am cazat, mi-a picat “cu tronc” locul; in iarna am cumparat o casa veche acolo si acum ne straduim sa construim ceva pentru noi si toti cei care sunt amatorii de frumuseti salbatice; aproape toti oamenii cu care am intrat in contact sunt extraordinari; am intalnit si cativa mai “diferiti” dar prea putini ca sa ne schimbe impresia despre chilieni; traiul celor de acolo nu e deloc roz…. asa ca ….ii admir pentru ca si-au pastrat omenia . cat despre autoritati (cei de prin primarie) chiar am numai vorbe bune……..
  pentru ca in toate locurile pe unde am umblat si am avut nevoie , am primit tot ajutorul fara absolut nici o pretentie ! asa ceva….in galati cel putin nu intalnesti !
  sper sa vina ziua in care sa-mi dau demisia de la serviciu si sa ma retrag definitiv la chilia

 86. savedanube
  2012.05.14 18:26

  chiar ieri m-am intors de la Chilia veche. in urma sfatuirii cu dl. de la politia de frontiera de la Pardina, s-a votat in grupul nostru sa mergem pe dig, pe langa Sireasa (nu stiam nici una dintre rute, si oricum pe nicaieri nu era semnal daca ne rataceam). Am informat gazda despre ruta aleasa si am ajuns cu bine dupa cca 3 ore.
  peisaje superbe, multe specii de pasari au facut ca traseul sa merite alegerea. chiar si stanile de oi & capre (capritele cocotate in copaci au facut deliciul nostru) sunt o pata de culoare. la sosire am fost intampinati cu un bors proaspat de peste, facut la ceaun pe pirostrii.
  am pescuit putin pe Tataru, fara capturi deosebite, dar nici nu ne-am plicitisit. seara s-a incins gratarul si am stat pana tarziu in noapte.
  biserica din comuna este impresionanta, in plin proces de renovare (a 2-a ca inaltime din Romania, dupa biserica Neagra).
  recomand locul persoanelor care chiar au nevoie si chiar cauta liniste si relaxare, nepretentioase. (nu sunt telegondole, aquaparc, piscina, cluburi etc.). Chilia Veche este un loc salbatic, intr-adevar. Eu am intalnit oameni harnici si de treaba.
  se pare ca primaria incearca sa obtina fonduri pt a construi o alta retea de apa pentru irigat curtile (statia de tratare a apei are capacitate mica si apa e cu program); daca e asa, cu siguranta aspectul comunei se va schimba. eu am vazut chiar si in curtile blocurilor straturi de legume, din pacate ploaie nu prea a fost dupa cum aratau.
  am inteles ca e in discutie un proiect pentru reabilitarea drumului si sunt sanse sa se inceapa lucrarile in 3-4 ani.
  in comuna este si farmacie, stomatolog si cabinet medical (n-am avut nevoie, nu stiu ce program au, sper sa nu aveti nici voi). am vazut si un oficiu postal, pentru cui i se face dor de cineva si vrea sa trimita o scrisoare.
  pt curiosi, bacul are vara program de la 7 la 19, incl. duminica si costa 21 lei/ auto.
  noi in mod clar o sa mai mergem.

 87. despe
  2012.05.19 04:43

  Chilia este un loc salbatic si linistit. Lasati-l asa!!!

 88. assy
  2012.06.17 15:48

  este superb. nu betoane, zgomot de masini , nu gaze esapament………
  peste destul ptr. cei priceputi . :wink:

 89. Filea
  2012.06.18 14:11

  mia placut asterix ai trecut prin  multe in chilia veche  sia zis si el parerea  a avut de invatat  asta e chilia dar cu cele spuse de tine este doar parerea ta as vrea sami spui mai multe de acea chindie cu bataia sipca era la stoica….. daca ai fost personaju principal,,,,,,,,,,,,,,,,………               …daca iti vezi de treaba chilianu iti da si de baut nu spune ca noi toti suntem rai  …………………………….am colindat  peste tot in europa         ……… ai dreptate chilia nu are conditi in primul rand drumul  e rau am  fost cu bmw  ce mia placut de la ferma lu mariana pana la soseaua tatanir 140 km apoi gotca si livada fost  o aventura daca nu cunosti strada vino cu vaporu sau cu microbuzu  soseaua din piatra asteapta o greseala dai in  groapa de acea se zice esti prost de dai in gropi si dai de  e greu daca  nu ai protectie scut  la baie si cuiea  dar la   chilia am ajuns bine am fost prin comuna pe la nemuri mam  intors fara problme la masina am fost mai atent  adica  cine stiie imi da dreptate astai parerea mea         va salut pe tot         nui criticati pe cei ce stau la putere punetiva voi in locul lor nu faceti nici pe jumate  ce a facut primarita sau vital tudor aratati si voice puteti face……..                                                                               nu vorbiti de rau sau din povesi……… am fost cea mai mare exprtatoare de grane stuf scrie in carti cine e nascut si crescut acolo chilia e foarte frumoasa ……portul..avem o biserica frumoasa delta noastra e de nedescris e unicata in europa e foarte frumoasa veniti so vizitati conditile sunt bune acceptabile ptr tot omul care cu adevarat are nevoe de relaxare aerul curat      de pasarirele ce te inconjoara face sa traesti clipe frumoase in delta borsul de peste proaspat e super  nu se compara                         nu se merita sa ascultati barfa   la toti veniti ca se merita   ….sunt oameni  intre oameni  va salut si va doresc concediu linistit factil la chilia va asteptam august mil fac tot in delta

 90. anonim
  2012.06.26 19:05

  fratilor veniti cateva zile pe an la chilia si va plangeti de mama focului aici,,de drum de oameni..etc.stiti ce noi am crescut in chilia suntem copii care ne intoarcem acasa mereu cu acelasi drag,si vad ca nu ne plangem,de drumuri si alte prostii.sunteti niste arongati si infoiati care nu va permiteti o vacanta in alta parte si veniti aici…poate ca unii oameni au fost chiar duri cu voi pentru ca uneori veniti si ne tratati ca pe niste slugii,neaveniti si uitati de lume.nu suntem chiar asa,majoritatea tinerilor avem cate un liceu terminat si cate o facultate,si o educatie mult mai placuta decat a voastra…

 91. locuitor
  2012.07.10 12:33

  bravo asa este  suntem mult mai educaţi decât alţii

 92. dumitru
  2012.07.13 01:00

  buna ziua tuturor. In primul rand as dori sa transmit celor care au doar rele de spus despre Chilia, faptul ca, la oras e de multe ori mult mai “urat” ! Zic “mai urat” si nu “mai rau” in sensul confortului care probabil nu se poate compara. Dar iubitorii de natura nu cauta confortul in delta. Dimpotriva eu cand vin in Delta deabia astept sa stau pe malul apei in picioarele goale, sa caut dupa momeala de pescuit, sa atipesc pe iarbae, sa pazesc o undita in asteptarea unei capturi…. Pentru asta vin oamenii de obicei in delta. Bineinteles sunt si exceptii de genul celor ce mai vezi pe la TV in eminsiunile cocalarilor…

  Sper ca n-am suparat pe nimeni cu cele spuse. Poate ma ajutati si cu ceva informatii, avand in vedere ca citesc multi localnici forumul acesta.

  Am tot citit pe net cum ca ar fi concesionate zonele de pescuit. Ma intereseaza daca e concesionat in special canalul Tataru, si daca da, tot sau doar o parte din el. As dori sa vin in zona in jurul zilei de 20 iulie, sa stau cam 5-6 nopti dar inca nu sunt hotarat unde. Optiunile ar fi Pardina, Complex Tatanir sau Vital in Chilia. Doresc de asemenea sa stau o noapte si la cort – in caz ca e permis. Orice alte sfaturi sunt binevenite.

  Inca ceva, legat de masina: din cate am inteles e necesar permisul de acces auto in rezervatie. Se optine din acelasi loc ca si cel ptr. pescuit ?
  Multumesc

 93. busu
  2012.08.07 11:24

  salutari fostilor si actualilor graniceri care am lucrat 2ani la postul de graniceri;d-l Cadinoiu,d-l Bumbac ,Ghenu,Sandu etc.si nu in ultimul rand d-l Axentiv Iulian cdt. petenciarului si bine inteles locuitorilor din comuna care ma cunosc si ma-u ajutat am stat in gazda la tanti Fedoseia dumnezeu sa o ierte. cu mult respct busuioc de la Buzau.

 94. Dan Iasi
  2012.08.19 20:58

  Buna seara ! Sunt din Iasi si intentionez sa merg de unul singur cu masina in zona Pardina, Tatanir, chilia Veche, la pecuit , cazare la o pensiune. Rog cunascatorii zonei sa ma sfatuiasca ce sa fac, fiindca din ce am citit despre Chilia ma cam ingrijoreaza. Multumesc.

 95. RELU
  2012.08.29 23:00

  Eu sunt din Dimbovita dar sa stii ca de 3 ani merg in Chilia Veche si mie unul m
  -i s_a parut ok! Sa stii ca nu este mare diferenta daca optezi pentru gazda sau pensiune ptr. ca noi am stat in gazda si a fost super nu conditii de 5 stele dar ok cu masa seara cu dus cu televizor …….zic asta ptr ca daca te duci la pescuit pai………………te duci la pescuit nu? Nu dau nume dar sunt oameni super de treaba asa ca eu iti recomand Chilia din toata inima si locuri de pescuit gasesti daca esti indrumat tot de localnici…….locuri bunicele cu crap de 4 k si somn de 6,3k prins de mine! Oricum sa stii ca dak vii in Chilia ai sa mai revii si altadata! Sper sa ai un sejur confortabil si frumos……si FIR INTINS!

 96. nicoleta
  2012.08.30 23:29

  mai sa nu mai vorbim urit ca satul este frumos daca stim sa apreciem frumusetile locului.

 97. furtuna
  2012.10.08 18:34

  Copilaria mea este in Chilia.Daca anul trecut nu vizitam localitatea,de dorul copilariei mele,cu siguranta nu as fi inteles nimic din comentariile de mai sus.Anul trecut, vizitand localitatea,am trait doua stari opuse .Bucuria copilului(apoi adolescentului)- Tristetea adultului.M-am bucurat sa vad cladirea unde am locuit,locurile de joaca,SCOALA,BISERICA! M-am bucurat retraind copilaria cu fuga la Dunare la scaldat,cu ciupercile coapte la marginea satului,cu jocul in spatele magaziei de lemne din curtea scolii(stiti voi,macar unii) cu nota de 4 la limba romana data mie de Domnul profesor BUIDAN,mie care nu mai aveam asa ceva si ma credeam…..M-am bucurat sa vad florile din curtile localnicilor,de la strada,m-am bucurat sa vad pomii fructiferi plini de rod.Am fost trist vazand starea localitatii,sa vad localul in care am invatat primele patru clase inchis,sa vad buruienile din curte am fost trist privind localnicii in ochi,vazandu-le resemnarea. Dar,dincolo de toate acestea ,CHILIA ramane locul copilariei mele.Acum la 40 de ani,dupa absolvirea Scolii Generale transmit invatatorilor,profesorilor multumirile mele! Celor care mi-au fost calauze si colegi la inceput de drum in viata le adresez urarile mele de sanatate si bunastare! Lt.Col(r)psiholog STERE Furtuna.

 98. locuitor
  2012.12.14 15:24

  foarte frumos din partea dv. Lt.Col(r)psiholog STERE Furtuna.

 99. venetic
  2012.12.29 21:30

  chilia cu toate laudele voastre tot o localitate de toparlani ramane

 100. furtuna
  2012.12.30 18:59

  nici o problema domnule “venetic” in localitatea aceasta de “toparlani ” este loc pentru toata lumea , inclusiv pentru dumneata.

 101. labuneti
  2013.01.20 05:10

  d-le ” venetic “, gresesti, chilia nu este o localitate de toparlani , ci o localitate CU TOPARLANI ; acestia , (toparlanii ), ajung in chilia ascunsi printre grupurile de turisti si vizitatori bine intentionati , si apoi isi dau in stamba improscand cu noroi in stanga si in dreapta ; Murphi spunea : ” ca sa cureti ceva , trebuie sa murdaresti altceva ; dar poti sa murdaresti totul fara sa cureti nimic ; ” asta faceti voi, murdariti totul pe unde treceti…; citeste toate comentariile anterioare, si o sa vezi ca sunteti cativa neica nimeni , care va bagati inseama fara sa v -o fi cerut-o cineva ; no name , no faces, no mambo ; faceti-va un site al vostru, si acolo spurcati-va si scuipati-va, cat vreti, voi intre voi ; lasati oamenii linistiti in linistea lor…

 102. coco
  2013.02.07 00:52

  Toparlani sau nu ce mai conteaza, nu le acordati asa multa atentie celor care vad jumatatea goala a paharului. O singura intrebare adresata celor care locuiesc in Chilia, de canalul Bastroe ce mai stiti, ce se aude in zona? Respectele mele locuitorilor cu gandire pozitiva din Chilia! :wink:

 103. florin
  2013.02.12 18:02

  Canalul Bastroe este functional din perioada mult mediatizata , chiar azi au circulat cateva nave

 104. Stefan
  2013.05.15 16:59

  mai baieti! citesc si imi fac cruce! Evident ca satul este unul care traieste inca din cele facute in epoca de “aur”. evident ca nu exista drumuri sau apa sau aprozar. Insa sincer…cine vine pentru pescuit si pentru a scapa cateva zile de stres/aglomeratie/poluare mi se pare ca este o adevarata aventura. ce sa mai vorbim de pescuit?! parca cei care vin la peste la Chilia sunt siguri ca vor prinde monstri! Asta e, fratilor, prinzi – nu prinzi dar macar stai cu batu in apa si razi un pachet de tigari si 6 beri linistit. 
  eu nu am fost niciodata acolo, dar vreau sa merg. Si sunt dispus sa platesc si permisul la anpa, si taxele de delta, si drumul plin de gropi, si tarifele piperate de cazare! DE ce? pentru ca sunt in concediu si vreau sa simt gustul Romaniei asa cum este el: acru si amar.
  in rest, numai de bine.

 105. Salagian Nicolae din Oradea
  2013.08.15 12:24

  Da. Am citit quasitotalitatea mesajelor de mai sus.
  Am 65 de ani si am fost de cateva ori in Delta.
  Luni plec pentru sapte zile la Chilia Veche !

 106. inka
  2013.10.17 13:52

  Pentru andanda:Ma gandesc ca ai avut nevoie de ceva autorizatie ca tot lauzi primaria.Sotul tau tot umbla pe la urbanism.Intreaba primaria daca ajuta in acelasi mod si localnicii.Nu esti curioasa?

Raspunde

Delta Dunarii - Cazare si servicii Fatbirder's Top 1000 Birding Websites