Thursday, 28 May 2015 13:51

Padurea Letea

Posted by Iliuta on vineri, noiembrie 14, 2008, 12:03
Acest articol a fost postat in categoria Diverse si a avut 8 Comentarii pana acum.

Padurea Letea, un peisaj de poveste, o padure ca in legendele cu zane. Cea mai nordica padure subtropicala din Europa, formata pe grindul nisipos Letea din fasii de padure (hasmacuri) dezvoltate printre dunele de nisip. Mergand prin padure treci printr-o uluitoare schimbare de peisaj, de la padure subtropicala la desert in numai 2-300 de metri.

In Padurea Letea se gasesc 500 de specii de plante si peste 3000 de specii de animale, dintre care mai mult de 2000 sunt insecte, adica peste 70% din speciile de animale din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), grindul Letea fiind considerat de specialisti drept unul din cele mai interesante medii naturale din Romania
Vegetatia este formata din stejarul de lunca (Quercus robur), stejarul brumariu (Quercus pedunculiflora), plopul alb (Populus alba), plopul negru (Populus nigra), frasinul de lunca (Fraxinus angustifolia), frasinul de balta (Fraxinus pallisiae), parul (Pyrus pyraster), teiul alb (Tilia tomentosa), ulmul (Ulmus foliacea) si foarte rar arinul negru (Alnus glutinosa), completata de un subarboret bogat (Crataegus monogyna, Ligustrum vulgare, Evonymus europaeus, Cornus mas, Cornus sanguinea, Rhamnus frangula, Rhamnus cathartica, Viburnum opulus, Berberis vulgaris, s.a.). Pe langa acestea mai sunt si plantele cataratoare care au dat faima acestor locuri: Periploca graeca, Hedera helix, Vitis silvestris, Humulus lupulus, Clematis vitalba. In covorul vegetal se intalnesc si alte specii rare: volbura de nisip (Convolvulus persicus), brandusa de nisip (Merendera sobolifera) si carcel (Ephedra dystachia).
Pasarile sunt reprezentate de codalb (Haliaeetus albicilla), soimuletul de seara (Falco vespertinus), pupaza (Upupa epops), dumbraveanca (Coracias garrulus), prigoria (Merops apiaster) etc. Cateva raritati herpetologice fac parte din aceasta fauna: soparla de nisip (Eremias arguta) si vipera de stepa (Vipera ursinii renardi).
Pe langa toate acestea, cei mai impotanti sunt caii salbatici si cei salbaticiti. Cateva sute de cai salbatici traiesc in Padurea Letea si pe pajistile din imprejurimi. Nu este nimic mai spectaculos decat o herghelie de cai salbatici ce trec in galop peste dunele de nisip
In 1930, o parte a Padurii Letea a fost pusa sub ocrotire, iar in 1938 a devenit rezervatie naturala. In 1980, Padurea Letea a fost declarata Rezervatie a Biosferei, iar zece ani mai tarziu a fost inclusa ca zona strict protejata in RBDD.

Poti raspunde, sau urmari de pe siteul tau.

8 Raspunsuri la “Padurea Letea”

 1. 2009.04.13 10:26

  Este foarte frumos ce am vazut si nu merita sa fie distrusa de oamenii care arunca mizerii sau animalele care isi fac de cap.Aceasta padure merita sa o protejam cu orice pret.Eu sunt un copil de 10 ani.In mai vom merge cu clasa intr-o excursie de 2 zile la Delta Dunarii.Am citit aceasta prezentare si am constatat ca multe animale se pot intalni.Canditiva…..ca oamenii care vor sa isi faca casa acolo vor trebuii sa bage cine stie ce de masinarii care vor putea strica fauna incluzand cele 500 de specii de plante,3000 de specii de animale si 2000 de insecte.Dumnezeu a facut aceasta lume cu un scop in viata.Zicala mea este:FARA PLANTE, ARBORI si ANIMALE nu poti sa traiesti.

 2. [...] Letea intr-o casa traditionala, frumoasa si curata sau pe yaht. Ziua 3, dis de dimineata mergem la Padurea Letea, este unul din punctele forte ale excursiei noastre in Delta. Mirifica padure Letea in lumina [...]

 3. valy
  2010.06.29 11:53

  Acum 3 ani am fost in concediu in Delta. A fost mai mult decat frumos!este singurul loc din tara in care omul nu a intervenit f mult.Mancarea este deosebita,numai pe baza de peste.Da ca aveti ocazia sa mergeti, nu o ratati! :) :)

 4. Titza
  2010.09.09 07:41

  fffff faina Delta si va ramane asa atata vreme cat nu se va atinge prea mult omul de ordinea naturii …. lucru care a inceput sa se intample din pacate, un proces lent totusi datorita accesului anevoios. E spectaculoasa padurea Letea, dar pregatitiva sa faceti fata atacurilor insistente ale tantarilor… sunt extrem de numerosi :D Oricum, merita !!!

 5. [...] 6 Expeditie la Padurea Letea. Ne asteptam sa vedem pasari de padure, in special rapitoare dar si faimosii cai salbatici precum [...]

 6. deea
  2011.03.27 13:34

  Foarte frumoasa,frumos descrisa merita sa fie salvata orice ar fi

 7. Alinutza
  2011.04.08 14:44

  As vrea cateva informatii cu privire la Padurea Letea! As vrea sa ajung acolo singura, daca insotitor/ghid si sa o pot “vizita” in voie – 1 zi intreaga, cum se poate ajunge pe uscat?! Am voie sa campez (cort de 2 persoane)in Padurea Letea?

 8. xoxo
  2011.05.20 19:50

  :arrow: primul gand care mia venit cand am vazut aceasta stire a fost sa plec la ei :!:

Raspunde

Delta Dunarii - Cazare si servicii Fatbirder's Top 1000 Birding Websites